Håll koll på viktiga datum i vår kalender.
Här har vi samlat frågor om verksamheten som kommer ibland och svar på dessa frågor.
Frågor och svar är uppdelade i förskolan, skolan (F-9) fritidshem, lokaler och maten.
Familjer till barn som ska börja förskola eller byta förskola, förskolan finns på två ställen, Solrosen på Backen och Solgården på Umedalen. Båda enheter har plats för barn 1-5 år. Det är en kö till båda enheter.
I förskolan sker det huvudsakliga intaget i mitten av augusti, sedan kan det vara osäkert att få plats, plats kan bli ledig om ett annat barn flyttar t.ex. Oftast brukar några få platser bli lediga under året.
Nej inget extra, bara själva förskoleavgiften, som är den samma som i kommunen barnet tillhör. Det är via barnets kommun avgiften tas ut, det går att läsa på respektive kommuns webbplats om avgiften.
Vi har samma tider att förhålla oss till som kommunala förskolor. Öppet utifrån barnens vistelsetider dagtid, oftast 7.00-17.00. Stängt röda dagar. Stängt 4 veckor under sommaren, samma veckor som kommunala förskolor (vanligen juli månad).
Det finns många likheter med andra förskolor och Waldorfförskolan. Några saker som kännetecknar Waldorfförskolan som är mindre vanligt i t.ex. kommunala förskolan:
Det är en icke-konfessionell förskola.
Waldorfpedagogiken har rötter i antroposofin, den ligger till grund för pedagogiken, antroposofi är en filosofi och inget som ”lärs ut”.
Waldorfpedagogiken i hela världen har många traditioner som praktiseras/firas med ett pedagogiskt och traditionellt syfte, vilka ibland kommer från någon religiös tradition, ungefär som Luciafirande, men många fler traditioner, såsom adventsträdgård, Mikaeli, Sankt Martin/Lyktfest, Maskerad/Cirkus, Sankt Nicholas, Advent, Påskfest, Vårfest, Skördefest, Sommarfest och Höstfest.
Waldorfpedagogiken, vill gärna lägga ”magi ” över pedagogiken i exempelvis berättelser som fångar barnen och naturens företeelser som fascinerar.
Vi har en öppen förskola, som kan ge ett smakprov på förskolan, varje fredag kl. 9.30-12.00 på Solrosen. Vi har också en träff för de intresserade av förskolan på våren, innan intag för hösten. Vanligen i februari-mars. Vi kallar de som står i kö till aktuell hösttermin. Ibland om vi har många i kö till en vårtermin har vi ett möte på hösten också. Håll utkik efter inbjudan till informationsmöten eller ställ dig barn i kö för att få information direkt.
Är det inget möte planerat i närtid för intresserade av förskolan, går det att boka ett studiebesök med biträdande rektor Emilia, tag kontakt på emilia.hennix@waldorfumea.se.
Elever som ska börja eller byta skola. Vi erbjuder förskoleklass samt årskurs 1-9, öppet för alla. Fritidshem för barn förskoleklass till åk 3 samt fritidsklubb för barn åk 4-6.
Vi tar som regel inte in elever i förskoleklass tidigare än året eleven fyller 6 år, beslut tas av Stiftelserådet (huvudman). Elevens hemkommun beslutar som uppskjuten skolplikt, föräldrar ansöker. Har elev fått beviljat uppskjuten skolplikt tar vi in eleven om eleven får plats enligt köreglerna.
Vi vill så klart att så många elever som möjligt ska få möjlighet att gå i Waldorfskola, så det brukar lösa sig med plats för det mesta. Ibland är det helt fullt i vissa klasser. När du ansöker till skolan får du veta om det finns plats. Det går också bra att kolla med oss hur kön ser ut t.ex. genom att maila till info@waldorfumea.se.
Vi har kö till vissa klasser. Det finns alltid en chans att få plats. Det är värt att ställa sig i kö och det är inte bindande. Framförallt är det hårt tryck på platserna till högstadiet. Även vissa andra klasser har kö på mellanstadiet.
Nej. Alla skolor i Sverige ska vara öppen för alla, avgiftsfria och godkända av Skolinspektionen.
Umeå Waldorfskola är Umeås äldsta friskola, förskolan startade 1974 och skolan startade 1978.
Gymnasiet stängde 2021 på grund av allt färre sökanden (efter en lång nedåtgående trend då framförallt våra egna elever ville se något annat efter åk. 9), men förskola och grundskola “tuffar på” och kommer fortsätta sin verksamhet (vi ser snarare fler sökande till grundskolan).
Umeå Waldorfskola har samma läroplan och krav som andra skolor. Waldorfskolor har dessutom en vägledande och kompletterande läroplan för Waldorf, ”En väg till frihet”. Klass F-3 följer den nationella läsa-skriva-räkna garantin och vi har goda resultat på såväl bedömningsstöd som nationella ämnesprov.
För årskurs 9 så ligger genomsnittligt meritvärde allt som oftast väldigt högt och vid återkoppling från kommunens gymnasieskolor så går det bra för “gamla” waldorfelever.
Varje elevs hemkommun betalar bidrag till skolan. Vilket utgör vår inkomst. Friskolor har egen huvudman som har det yttersta ansvaret för verksamheten. För Umeå Waldorfskolan är det Stiftelserådet/Styrelsen. Eftersom skolan drivs som stiftelse tas ingen vinst ut, allt går tillbaka till eleverna.
Självklart! Alla skolor i Sverige är enligt lag (Skollagen) skyldiga att skyndsamt utreda och ge det stöd och den hjälp som alla elever behöver. Det kallas skolans kompensatoriska uppdrag och vi ser det som viktigt att vara en skola för alla elever. Vi har därför en elevhälsa med flertalet kompetenser och hög lärartäthet. Vi samverkar genom HLT med första linjen och har samverkan i enskilda ärenden med Habilitering, BuP och Socialtjänst. Vi har även återkommande samverkan med Specialpedagogiska skolmyndigheten för att utveckla vår verksamhet med mera. Samtliga elever har egen dator med hjälpmedel som kan vara bra för alla. Elever som behöver ytterligare hjälpmedel får det.
Några saker som skiljer vår skola från en kommunal skola är:
Det är en konfessionsfri skola och det är en skola med många traditioner.
Waldorfpedagogiken, särskilt i de yngre åldrar, vill gärna lägga magi över pedagogiken genom berättelser och upplevelser som fångar barnen/elevernas intresse och fascination för fenomen och företeelser i naturen. Ett exempel är sagan om femstjärnan som fick rum i äpplet.
Flera av våra traditioner knyter an till årstidsväxlingar, t.ex. firar vi modet att gå den mörka årstiden till mötes vid Mikaeli, det inre ljuset i människan vid lyktfesten i november och livets pånyttfödelse vid påskfesten.
Waldorfpedagogiken vid Umeå Waldorfskola vilar på vetenskaplig grund, vilket innebär att kunskap från relevanta forskningsresultat utgör basen för arbetet både när det gäller innehållet i och formen för utbildningen. En viktig fråga för Waldorfpedagogiken i mötet med eleverna är hur vi kan hjälpa alla elever att få en bättre förståelse för världen, vilket i praktiken innebär kunskap om historia, nutid och framtid.
Vi följer nationella och kommunala riktlinjer för digitalisering, men betonar också att digitala verktyg är ett av många verktyg som eleverna behöver för att förstå och möta sin omvärld. När våra elever använder digitala verktyg är de producenter, inte konsumenter. I undervisningen är alla verktyg lika viktiga för helheten och därför arbetar vi analogt likväl som digitalt; från växtfärgning och skrivstil till programmering.
Vi har ganska "normalstora" klasser, varken små eller väldigt stora. I genomsnitt har klasserna 23 elever, några klasser har fler elever och några färre. Umeå Waldorfskola har bara en klass per årskurs, en så kallad enparallellig skola utspridd i flera hus, så upplevelsen är ändå ett relativt litet sammanhang, även i de klasser som är som störst.
Hur många elever det är i varje klass beror på hur många som sökt, ofta redan från förskoleklass bildas klassens storlek, sen kan det tillkommer det ofta elever under grundskolan i varje klass.
Ja. I den senaste stora granskning av Waldorfskolor i Sverige (2022), konstaterades inga brister alls på Umeå Waldorfskola. Beslutet finns att läsa här: https://siris.skolverket.se/siris/ris.openfile?docID=625024
Vi har informationsträffar inför höstterminen varje år i december året innan. Är man intresserad efter den träffen (eller före), går det att boka ett studiebesök. Blir det många elever som vill komma på studiebesök kan vi samla ihop till ett till möte, under vårterminen till exempel. Kontakta Lisa Munter som har hand om studiebesöken. lisa.munter@waldorfumea.se
Jag, vi har två populära fritids. För barnen i åk 1-3 ett utefritids, i vår stora härliga fritidsskog intill skolan. För åk 4-6 en fritidsklubb som hittar på mycket kul, uppe på ett loft vid skolan. Förskoleklassen har integrerat fritids i själva förskoleklassen, tidigt på morgonen och senare på eftermiddagen slås förskoleklass, fritidshem och fritidsklubb ihop på vårt innefritids i en lokal på skolan.
Ja, mellanmål serveras i fritidsskogen för barnen i åk 1-6 och förskoleklassen får det till sina lokaler.
Ja, alla elever från förskoleklass till det år de fyller 13 år, har rätt till fritidsplats och alla på skolan får plats.
Ja, den kommun eleven tillhör tar ut en avgift (som vi får del av för att kunna ha verksamheten). Avgiften betalas till den kommun eleven tillhör. Den baserar på vårdnadshavares inkomst och ni lämnar därför inkomstuppgifter till den kommun där barnet är skriven. På kommunernas webbsidor kan man läsa vad avgiften kan bli. Alla barn har heltidsplats, om man inte har en vårdnadshavare hemma föräldraledig, då har man rätt till 10 timmar fritidshem/vecka efter skoltid.
WALDORFSKOLAN och
FÖRSKOLAN SOLGÅRDEN
Sockenvägen 26
903 62 Umeå
FÖRSKOLAN SOLROSEN
Hemmansvägen 10A
903 62 Umeå
ADMINISTRATION
Anna Eriksson
090 14 82 90
(telefontid 7.30-12.00 dagligen)
anna.eriksson@waldorfumea.se
FELANMÄLAN Lokaler och städutrustning m.m.
felanmalan@waldorfumea.se
Kontakt pedagoger
072 206 01 89
7.00 - 7.50, 13.30 - 17.00
Övrig tid sms
Kontakt pedagoger
072 569 43 97